Welkom bij de Werkspoorkathedraal

Dé plek in Utrecht om te werken, leren en ontspannen. Deze immense industriële werkloods fungeert als unieke locatie voor evenementen en ondernemerschap. Hier bruist het van de creativiteit en innovatie. En dat is nog maar het begin, want voor het complete gebied rond de Werkspoorkathedraal liggen mooie toekomstplannen klaar. Een historisch terrein dat continu in ontwikkeling is.

De werkspoorkathedraal

Historie

De Werkspoorkathedraal, voorheen bekend als de Apparatenhal, is een van de historische fabriekshallen van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel – kortweg ‘Werkspoor’ genoemd. Deze Amsterdamse machinefabriek werd opgericht in 1828 en produceerde motoren, stoommachines en rollend materieel.


1912

In de jaren na de oprichting breidt Werkspoor zijn werkterrein uit. In 1912 koopt het bedrijf het industriële terrein in het Utrechtse Zuilen. Vanaf 1914 werken arbeiders in een nieuw fabriekencomplex aan stalen bruggen, treinen, trams en spoorwagons. Ze zijn trots op hun vak en gedreven door de techniek.

1960

Jaren later, als de vraag naar treinen en bruggen afneemt, besluit Werkspoor meer diensten aan te bieden. Dit is de aanleiding voor de bouw van de Apparatenhal in 1960, die wordt gebruikt als montagehal. In deze imposante ruimte van 20 tot 30 meter hoogte worden jarenlang grote staalconstructies gemaakt.

1970

In de jaren 70 sluit de hal voor de productie van rollend materieel. Ruim tien jaar later sluit ook de afdeling Apparatenbouw. Met de sluiting van de Werkspoorfabriek eindigt een roemrucht stuk industriële geschiedenis van Utrecht en verdwijnen ook veel van de voormalige fabriekshallen uit het gebied. De voormalige Apparatenhal blijft gespaard van de slopershamer en na jaren van tijdelijk gebruik en leegstand start in 2015 de renovatie naar de huidige Werkspoorkathedraal. De oorspronkelijke inrichting is daarbij in tact gebleven en met respect voor de historie aangepast aan de eisen van deze tijd.

De Werkspoorkathedraal

Vandaag

Hoewel de fabriek intussen voldoet aan moderne standaarden, kost het geen moeite om de historische beelden van toen voor je te zien. Hier is de industriële sfeer nog altijd te proeven. Een indrukwekkende plek waar verleden en heden samenkomen.

Na de grote opknapbeurt krijgt het pand de beschikking over acht studio’s. Die worden gehuurd door tien innovatieve ondernemers. Zij kiezen de Werkspoorkathedraal als hun thuisbasis en creëren een bijzondere werksfeer. De voormalige Apparatenhal is omgetoverd tot een imposante evenementenlocatie. De hal wordt regelmatig gebruikt voor uiteenlopende events en activiteiten. Van een zakelijk congres tot een foodfestival, van theater tot operaproductie; de mogelijkheden zijn oneindig!

De Werkspoorkathedraal

Toekomst vol ontwikkeling

De komende jaren is het gebied rond de Werkspoorkathedraal nog volop in ontwikkeling. Zo werkt Monk architecten, een van de studiohuurders, aan de herontwikkeling van het Transformatorhuis en de Spuiterij. In 2017 vond de verbouwing van de Spuiterij plaats. Sinds kort het Werkspoorcafe De Leckere gerealiseerd. Het havengebied wordt een heerlijke plek voor ontmoeting en ontspanning, met op termijn een eigen restaurant. Verder staat de verbouwing van de werkspoorloods aan de Tractieweg 50 gepland. De loods wordt omgetoverd tot inspirerende werkruimte voor bedrijven uit de creatieve sector en maakindustrie. Het ontwerp voor dit pand is in handen van Zecc architecten, ook een huurder van de Werkspoorkathedraal.